Bellewaerde Park verwelkomt met trots drie nieuwe leeuwen

13-03-2024

Bellewaerde Park heeft onlangs drie nieuwe bewoners mogen begroeten. Leeuw Nestor en leeuwinnen Numa en Maya voelen zich al helemaal thuis in hun nieuwe omgeving. Vandaag hebben de leeuwinnen voor het eerst kennisgemaakt met Nestor en met het vernieuwde buitenverblijf. Vanaf 30 maart kunnen bezoekers deze majestueuze dieren bewonderen in het park.

Deze toevoeging aan de Bellewaerde Park-familie is niet alleen spannend voor bezoekers, maar ook vanuit een bredere context. Sinds kort zijn leeuwen ook opgenomen in een Ex-situ kweekprogramma (EEP) van EAZA, de European Association of Zoos and Aquaria, waar Bellewaerde Park actief aan deelneemt. De drie nieuwelingen vallen onder de categorie noordelijke leeuwen.

Nestor, een 12-jarig mannetje, komt oorspronkelijk uit de Zoo van Antwerpen. Hij krijgt er meteen twee vriendinnetjes bij, Numa (1,5 jaar) en Maya (2,5 jaar), die uit de Dvůr Králové Zoo in Tsjechië komen. Ondanks dat het voor alle leeuwen hun eerste verhuizing naar een andere dierentuin was, verliep het transport zeer vlot.

Het belang van deze toevoeging wordt verder onderstreept door de alarmerende situatie van leeuwen in het wild. Volgens de laatste officiële telling in 2002 zijn er slechts 23.000 volwassen leeuwen over, wat waarschijnlijk nu nog minder is. Als een populatie die jaar op jaar afneemt, worden ze algemeen geklasseerd als 'kwetsbaar' op de IUCN Red List. Bellewaerde Park ondersteunt al enkele jaren financieel leeuwen in Senegal, waar nog maar 250 volwassen individuen van deze ondersoort van noordelijke leeuwen in het wild leven. De komst van deze leeuwen voelt dan ook als een belangrijke stap in het behoud van de soort.

Het vernieuwde leeuwenverblijf, waarin de leeuwen vanaf 30 maart te bewonderen zijn, is vorig jaar volledig opgeknapt. Deze investering van bijna 3 miljoen euro omvat onder andere vervanging van de omheining door natuurlijke waterbarrières, installatie van wandelbruggen over de verblijven en de mogelijkheid om binnenin de dagstallen te gluren. Dankzij deze aanpassingen aan hun habitat kunnen bezoekers de leeuwen altijd goed bekijken.

Ter ere van de komst van Nestor, die voorheen een vaste waarde was in de Zoo van Antwerpen, biedt Bellewaerde Park een speciale promotie aan voor abonnees van Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael. Op vertoon van hun abonnement aan de kassa krijgen ze een korting van 40%, geldig van 30 maart tot en met 7 juli 2024, om Nestor en het park te bewonderen.

Naast het leeuwennieuws is er nog meer goed nieuws te melden! Giraffe Safiya, 5,5 jaar oud, is in blijde verwachting. Als alles goed verloopt, zal het jong in de lente ter wereld komen en zichtbaar zijn voor de bezoekers. Bellewaerde Park heeft nu een kweekgroep van vier giraffen, waaronder Safiya, die hopelijk binnenkort zal bevallen.